Milujete chuť uzeného masa? Nemůžete odolat uzeným klobáskám ani sýrům? Naučte se, jak správně udit v domácí udírně!
Zahradní udírna je luxus, který si dnes už může dovolit téměř každý. Ani vy jste neodolali a touto impozantní stavbou svou zahradu vybavili? S prvním uzením se zdá, že se správné chuti jen tak nedočkáte. Jako u všeho totiž platí, že to chce cvik i zkušenosti. Abyste se stali mistry uzení co možná nejdříve, přečtěte si pár našich tipů!
Tipy pro správné uzení
Ať jde o zahradní krby, grily nebo právě udírny, jejich obsluha je snadná, ale chce to znát několik ‘’fíglů’’. My vám přinášíme základy pro používání udírny!
Dřevo
N výsledné chuti se podílí druh dřeva, které je k uzení použito a teprve poté až teplota. Z toho důvodu byste na měli používat dřevo tvrdém nejlépe z dubu nebo buku. K doplnění a vylepšení aroma kouře je doporučeno používat také hobliny, taktéž z tvrdého dřeva. Dřevo by mělo být bez kůry!
Regulování teploty kouře
K regulování hoření se používá klapky, která uzavře přístup vzduchu do ohniště. Tím se sice teplota sníží, ovšem je zapotřebí řešit také vlhkost kouře v udírně. Protože hustý, suchý kouř maso na povrchu vysušuje. Proto se jednotlivý polena dřeva a piliny vlhčí vodou, ideální je použití ostřikovače na květiny.
Regulování intenzity kouře
Teplota a množství kouře v udírně se dá upravovat otevíráním a zavíráním klapky nebo přikládáním do ohniště udírny.
Jak dlouho udit?
Nelze přesně říct, jak dlouho je třeba maso, uzeniny nebo sýry udit. Vždy je to dáno množstvím, druhem potraviny a také teplotou uzení. V případě, že jste začátečníky, je vhodné v průběhu ochutnávat (pozor, aby na konci uzení ještě bylo co servírovat). Pokud maso přeudíte, bude chuť hořká či dokonce nakyslá.
Máte udírnu? Víte, jak jí správně používat?