Home / Lifestyle / Nejpálivější chilli papričky na světě
Nejpálivější chilli papričky na světě

Nejpálivější chilli papričky na světě

Jak pálivé je nejpálivější chilli paprička na světě? Pro běžného smrtelníka jednoduše nepředstavitelně. Aby bylo možné pálivost vůbec nějak určit, je tu takzvaná Scovilleho stupnice pálivosti. Ty nejpekelnější papričky na stupnici překračují celý milion těchto jednotek. Běžná chilli omáčka zhruba 5000 Scovilleho jednotek. Přehled tří nejpálivějších a kde je sehnat přináším v tomto textu.

Naga bhut jolokia

thechillidoctor-bhut-jolokiaNaga bhut jolokia je chilli paprička dosahující pálivosti až 1 041 427 SHU. Dlouhou dobu (až do roku 2007) byla uznávána jako nejpálivější paprička světa v Guinnessově knize rekordů s pálivostí 1 001 304 SHU. Bhut Jolokia je mezidruhový kříženec z Bangladéše a sousedního regionu severovýchodní Indie Ásám. Roste v indických státech Ásám, Nágáland a Manípur, v Bangladéši v oblasti Sylhet. Lze ji nalézt také na Srí Lance, kde je známá jako Nai Mirris (Cobra Chilli). Celé sušené Bhut Jolokia papričky lze využít pro přípravu omáček, jako dochucovadlo do všech pokrmů díky své delikátní aromatické chuti a vůni.

 

 

Trinidad Scorpion moruga

thechillidoctor-trinidad-scorpion-morugaTrinidad Scorpion moruga je chilli paprička pocházející z oblasti Moruga na ostrově Trinidad, druhu Capsicum chinense. Chile Pepper Institut jí prohlásil nejpálivější papričkou na světě 13. Února 2012 na Novomexické státní univerzitě v Las Cruces s pálivostí přes 1 200 000 jednotek Scovilleovy stupnice. Nicméně Guinnessova kniha rekordů papričku Trinidad Moruga Scorpion za nejpálivější papričku na světě nepotvrdila. Ponecháme-li stranou pálivost, má paprička Trinidad Moruga Scorpion lehkou ovocnatou příchuť, jež dává sladce pálivou kombinaci.

 

 

 Carolina reaper

thechillidoctor-carolina-reaper-prasekCarolina reaper je hybridní chilli paprička druhu paprika čínská (Capsicum chinense), kterou v roce 2012 vypěstoval Ed Currie ve městě Rock Hill v Jižní Karolíně pod původním označením HP22B. Tento hybrid vznikl křížením papričky Bhut Jolokia (až do roku 2007 nejpálivější papričky světa) a červené papričky habanero. V roce 2013 byla Carolina Reaper zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako nejpálivější paprička na světě. Podle testů, které provedli studenti jihokarolínské Winthropovy univerzity, může na Scovilleově stupnici dosáhnout až 2 200 000 stupňů pálivosti. Kromě extremní palivosti má Carolina Reaper sladkou ovocnou chuť s tóny čokolády a skořice.

 

Rádi byste ochutnali hotové produkty z nejpálivější papričky světa?

Existují takové druhy chilli, které u strávníků vyvolávají drobné zapocení nebo i rozkašlání. Pak jsou ale takové druhy, u kterých se člověk rozbrečí nebo dokonce oteče a Vaše tělo začnou sužovat nesmírně bolestivé křeče. Pokud byste však i přes toto varování chtěli ochutnat tyto skvost, doporučujeme vyzkoušet e-shop The ChilliDoctor.

2 komentáře

  1. Už zbývá jen najít blázna, který Carolínu sní a bude se u toho natáčet 🙂

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinné položky jsou označeny *

*

Zpět nahoru
Shares